måndag 17 april 2017

Bakom Boken - "Väck mig när det är över"

Intervju med Anne-Lie HögbergJag och Anne-Lie åt lunch tillsammans i Stockholm.
Jag har läst och recenserat hennes första bok "Det kommer aldrig mer vara du".
Vi tog dock ett gemensamt beslut att göra intervjun som Bakom Boken till hennes senaste bok, "Väck mig när det är över", trots att jag ännu inte läst den. Denna bok finns alltså inte upplagd som recension på mitt Instagramkonto (än).

Vem är hon egentligen, Bakom Boken?

Tre ord för att beskriva dig själv?

Glad, lättsam, flexibel.
Har lätt för att prata med främmande människor (vilket jag inte hade för några år sedan).

Vad fick dig att börja skriva?

Det började med att jag gick en skrivarkurs. Mina barn var stora, vad skulle jag göra? Jag hade hört att Camilla Läckberg gått en kurs i att skriva kriminalromaner. Så jag letade upp den kursen och anmälde mig dit. Det var år 2011 och jag gick en termin. Det var en bra kurs, men jag upplevde det jobbigt att opponera de andra författarna. Efter detta har jag inte skrivit några mer kriminaltexter.
Men jag ville inte ge upp, jag ville ha något intresse. Våren efter såg jag kurser på SkrivarAkademin. Så jag hittade en distanskurs på heltid. Studieberättigad. Sökte till den och kom in. Bad om tjänstledigt från jobbet och fick det. Aug 2012 började jag där. Gick igenom olika genre. Om man hade ett projekt (jag hade börjat skriva min första bok då), så fick man skriva på det under kursen. Kursen höll på i 10 månader.
Första boken kom ut okt 2013. En kompis till mig startade ett förlag och frågade om jag ville ge ut min bok där, vilket jag gjorde. Sen sa jag upp mig 31 okt 2013 för att skriva på heltid.
Men livet blev inte som jag hade tänkt mig. Istället för att vara lycklig över framgångarna från första boken, fick jag tre veckor efter boksläppet, diagnosen elakartad bröstcancer. Jag opererades och fick genomgå cellgifter och strålning. Blev sjukskriven i nästan ett år. Många av mina läsare hörde av sig och ville veta vad som hände med Agnes. Då kom jag på att jag skulle skriva en uppföljare. För att göra det jag var tvungen att även ”ge” Agnes cancer. 

Vem är huvudpersonen dina böcker? Vad handlar de om?

Böckerna handlar om Agnes som i första boken blir lämnad av sin man för sin bästa väninna. Hon är då ca 30 år. Man får vara med under hennes första år som ensamstående med tre barn. Hur hon vänder motgång till medgång. I andra boken får vi vara med om hur Agnes lever i sin nya familj tillsammans med bonusbarn. Hon blir sjuk i cancer och hon skall samtidigt hantera en konflikt med sin syster. 
Båda böckerna är till viss del självupplevda, tillsammans med en stor del fiktion.

Hur lång tid tar det från idé till färdig bok? Hur ser din skrivprocess ut?

För mig tar det minst 7-9 mån att få ihop ett grovmanus och sedan lika lång tid att redigera. Jag är en ”slow-writer”. 
När grovmanus är klart så tar jag hjälp av en person som läser och hjälper mig att redigera.
Jag försöker hålla mig till ett visst antal tecken per dag. Jag måste tvinga mig. Det kommer inte bara en massa idéer till mig, jag måste sätta mig och verkligen skriva för att komma någonstans.

Är boken skriven i jag-form eller tredje person?

Första boken är skriven i jag-form. Andra boken är skriven ur huvudpersonens respektive hennes systers perspektiv.

Vad är jobbigast med att skriva en bok?

Jag tycker det är svårast att skriva första utkastet. Att få ihop allt till en bok, så att säga. Det är jobbigast. Jag gillar redigeringsfasen bäst. När man får fila på meningarna. Sudda ut, eller lägga till ord och fraser. 

Vilken typ av genre skulle du kalla din bok?

Vardagsrealism - Relationsroman.

Vem är läsaren av din bok? Vilken person vänder du dig främst till?

Mest kvinnor. Men även många män. Allt ifrån 18 år och uppåt. 

Framsidan på boken –har du valt den? Tankar?

Framsidorna har växt fram tillsammans med en formgivare och jag är mycket nöjd med resultatet. På bok ett ser det ut som hon lämnar, fastän hon egentligen blir lämnad. Färgerna från bok ett tas upp i bok två. Formgivaren (Jessica Eklund, Stilgrepp) har först läst boken, kommit med ett förslag och sedan har vi tillsammans jobbat fram slutresultatet. 

Framsida på första boken, den som jag har recenserat.
Framsida på andra boken.

Vad tror du är din styrka som författare?

Att jag är bra på att beskriva de vardagliga händelserna i livet. Få folk att känna igen sig. Bra på att beskriva känslor och situationer.

Var hämtar du din inspiration? 

Jag fick lära mig på en av kurserna jag gått att man skall gräva där man står. Så det har jag verkligen gjort. I både bok ett och två finns det en hel del från mitt egna liv. Bok tre handlar om samma huvudperson, men är mer påhittad.
Att sitta ute och skriva på caféer, bland folk är för mig väldigt inspirerande. Samtidigt läsa mycket böcker själv. 

Vad vill du att läsaren ska ta med sig då hen läst klart din bok?

Igenkänning. Många kommer fram och säger att de känner igen sig, antingen av en skilsmässa eller av ett cancerbesked. Väldigt många känner igen sig i bonusfamiljen. Jag skrev ett blogginlägg om just det, bonusbarn. Hur mina barn har haft det med sin bonusmamma. ”Måste man älska sitt bonusbarn?”. Då var det väldigt många i samma situation som hörde av sig. Efter det blev jag ganska säker på att min förra mans nya fru gjorde och gör sitt bästa för att älska sina bonusbarn. Mina ungar.

Vad vill du förmedla med din bok?

I första hand att man kan gå stark ur en motgång. 

Vad utmärker en bra bok?

För mig skall boken ha ett bra driv. Det skall hända något precis i början så man inte kan släppa taget om historien. Jag älskar cliffhangers. Vad händer sen?!

Vilken författare ser du själv upp till?

Jag ser mest upp till Anna Fredriksson, hon skriver jättefina romaner om livet. Sedan älskar jag att läsa svenska författare i första hand.

Vad är din favoritbok?

Åh jag har så många, jag kan inte svara på den frågan!
Hela min bokhylla är överfylld med favoritböcker!

Framtidsdrömmar?

Jag vill mest njuta av dagen och leva i nuet. Mitt mål är att bok nummer tre ska komma ut under nästa år och att jag sedan kan skriva ytterligare böcker. Men jag planerar inte så mycket framåt i mitt liv. Efter min sjukdom, och efter min mans sjukdom, så har vi lärt oss att ta dagen som den kommer. Att familjen samt de närmsta vännerna är viktigast.Mötet med Anne-Lie:

Mitt intryck av Anne-Lie är en varm, öppen och glad kvinna. Mycket lätt att prata med och lätt att tycka om. Trots (eller på grund av?) flera motgångar i livet sprider hon en positiv stämning som gör att man verkligen trivs i hennes närhet.


Tack för pratstunden och lycka till i framtiden! :)
/Brabocker_books

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar