torsdag 13 april 2017

Bakom Boken - "Tjugo år till dig"

Intervju med Anna LönnqvistJag mötte Anna på ett café i Stockholm.
Första gången sågs vi på Bokmässan och pratade kort. Jag har läst hennes bok (andra i ordningen) och tyckte mycket om den. Nu skulle jag äntligen få möjlighet att prata längre med Anna och veta mer.
Vem är hon egentligen, Bakom boken?


Tre ord för att beskriva dig själv?

Envis, otålig, ambitiös.

Hur kom det sig att du började skriva?

Jag har alltid tyckt om att skriva. När jag var ung skrev jag dagbok, brevväxlade samt gjorde en tidning som jag tvingade släktingar att köpa. Jag läste även mycket böcker och gör fortfarande. Men då, på den tiden, hade jag ingen dröm om att bli författare. I samband med en separation för några år sedan kom tankarna. Varannan vecka var jag själv och vad skulle jag göra då? Jag gick en skrivarkurs på distans och började skriva. Därefter fortsatte jag att gå olika kurser, träffade författarcoacher etc. Intresset för att skriva bara växte.
När jag sedan träffade min nuvarande man och blev gravid kände jag att det var dags att skriva ordentligt. Jag skrev färdigt en roman som jag skickade in. Den romanen fick jag dock väldigt mycket kritik för. Det var en mörk historia och egentligen fel genre för mig. Jag insåg att detta inte alls var vad jag egentligen ville skriva. Jag ville skriva feelgood/chicklit-romaner. Deckargenren är ju väldigt stor idag, men jag tycker att Romance och liknade genre verkar vara på ingång mer och mer.

Hur lång tid tog det från idé till färdig bok?

Min debutroman ”Tills kärleken skiljer oss” började jag skriva i januari och boken blev antagen i augusti. Det gick väldigt fort. Då visste jag precis vad jag skulle skriva. Jag tog av erfarenheter från min egen skilsmässa och gjorde om till en fiktiv roman. Skickade till flera förlag, men blev antagen på Oberoende förlag, där jag fortfarande är kvar idag.

Hur ser din skrivprocess ut? En vanlig skrivdag?

Vid min första bok var jag mammaledig och kunde skriva ganska mycket. Både på dagar och kvällar.
Jag är väldigt disciplinerad. Tror inte på att man ska sitta och vänta på en kreativ idé. När jag sätter mig och börjar skriva, det är då idéerna kommer till mig. Jag gör ju synopsis, men ibland överraskar berättelsen mig och tar mig åt ett annat håll.
När jag har jobbat heltid, så har jag skrivit i princip varje kväll. Nu när jag sitter hemma på heltid, så skriver jag som ett heltidsjobb, 8-17.
Att börja skriva är det roligaste, men också det svåraste jag gjort. Jag kommer alltid fortsätta att utvecklas, man blir aldrig färdig. Jag är väldigt hård mot mig själv och avfärdar lätt det jag själv har skrivit. Jag låter ingen läsa det jag skriver i början. Råmanuset vill jag typ inte lämna ifrån mig till någon. Jag vill redigera först.

Berätta om dina böcker! Du har släppt två och är nu färdig med råmanus på din tredje. Hur skiljer de sig åt?

Ettan och trean utspelar sig i stadsmiljö och är kanske mer åt chicklit-hållet, medan tvåan ”Tjugo år till dig” mer är en feelgood-roman som utspelar sig i Norrbotten. Tidigare har jag alltid skrivit i tredje person och dåtid, men nu i tredje boken skriver jag i jag-form och presens. Något jag aldrig trodde att jag skulle klara av. Men det känns jättebra och nästan som det bästa jag gjort.

Min tredje bok har legat länge i byrålådan. Jag började skriva i oktober 2015, sen hade jag ett uppehåll och slutförde den efter att jag redigerat klart min andra bok. Så böckerna har liksom gått lite i varandra. Jag blev osäker på om jag skulle skriva i presens eller inte.

Mina två första böcker finns även som ljudböcker, inlästa av Anna Maria Käll.

Vad tänker du om längden på böckerna du skriver?

Inte mer än 100.000 ord. Jag räknar ord. Men det är nästan lite långt.

Var hittar du inspirationen till dina böcker?

När jag skrivit en bok så finns det ofta ett sidospår, som jag kanske inte har med i just den boken – men som sedan kommer med i en annan bok. Jag har flera manus liggande i byrålådan och plockar lite därifrån. Annars kommer inspirationen från saker jag själv har varit med om, eller från TV-serier och andra romaner. Jag läser många olika böcker själv (förutom skräck – eftersom jag är så mörkrädd). Men jag tycker nästan bäst om att läsa kärleksromaner och den typen av böcker.

Vilken typ av genre skulle du kalla dina böcker?

Feelgood, chicklit.

Vad tänker du om titeln?

Titeln har jag fått bestämma själv båda gångerna. Förlaget tog bara bort ordet ”åt” i första boken.
Titeln vet jag aldrig från början. Jag brukar ha ett arbetsnamn. Jag vet vad boken ska handla om, men det är svårt med just titeln. En titel ska vara säljande, locka till läsning och säga någonting om boken.


Vad tänker du om omslaget/framsidan på boken?

Där har vi ungefär lika mycket att säga till om, jag och förlaget. Men det är inte alltid vi är av samma åsikt. Tillslut brukar det dock alltid bli bra. Vi kompromissar.

Hur väljer du utseende till dina karaktärer?

Jag ser personerna framför mig. Men ibland googlar jag fram bilder. Att ha bilder gör det lättare att skriva. Ibland träffar man någon i verkligheten, som man sedan gör om lite för att bli karaktären i boken.

Vad tror du är din styrka som författare?

Att redigera är min styrka. Att ta fram råmanus kan vara en pina, men jag älskar att redigera! Jag tar åt mig kritik ganska bokstavligen, kanske lite för mycket. Men redigeringen är viktig.
Jag har därför justerat slutet på båda mina böcker, så ingen är som jag tänkte från början.
Vad gäller skrivandet så försöker jag jobba mycket med känslor. Jag vill alltid få till en framåtrörelse.
Skriva bladvändare. Jag är själv rätt otålig när jag läser och vill att det hela tiden ska hända något.


Vem är läsaren av din bok? Vilken person vänder du dig främst till?

I första hand kvinnor. Män får gärna också läsa, men jag får nästan bara respons från kvinnor. Det är mest från 30 års ålder och uppåt. Kvinnor som känner igen sig i berättelserna, som har samma livserfarenhet.

Vad vill du att läsaren ska ta med sig då hen läst klart din bok?

Jag vill förmedla något. Väcka en tanke. Att man tänker vidare på huvudpersonerna och deras problem. Jag vill göra hoppfulla slut. Jag vill lösa problem. Jag vill ge avkoppling och njutning, man ska ha en trevlig stund och eventuellt känna lyckotårar.

Vad är svårast med att skriva?

Att hitta balansen. Svårt att avslöja lagom mycket hela tiden. Då är det bra att ha förlaget som stöd. Ibland kan det vara så att man tror att man avslöjar mycket eftersom man har hela historien i huvudet, men i verkligheten avslöjar man för lite för läsaren. Läsaren känner inte till allt som man själv vet, av naturliga skäl, men som författare inser man inte det. Det krävs en balans. Jag försöker bygga upp boken ganska klassiskt. Lägga ut lite ledtrådar och sedan på slutet bryts allt loss.

Vad utmärker en bra bok?

Det ska vara flyt. Språket. Det behöver inte vara ”fint” språk. Men språket ska flyta, inget man tänker på. Allt rullar på. Man ska inte haka upp sig.

Vilken författare tycker du själv om?

Jag tycker det är en så svår fråga eftersom det där skiftar ständigt för mig, jag har snarare favoritböcker. Men just nu gillar jag exempelvis Liane Moriarty, Katherine Webb, Jojo Moyes, Mhairi McFarlane och Anna Todd som jag precis upptäckt som författare. Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark är en favorit. Läser även en hel deckare/thrillers och nästan bara av svenska författare.


Framtidsdrömmar?

Min tredje roman kommer förhoppningsvis ut under 2018.
Drömmen vore ju att kunna försörja sig på detta på heltid. Det är ju inte så många som kan det. Jag vill hålla mig inom den här genren (typ feelgood) och jag har några böcker till i huvudet som jag planerar att skriva i framtiden.
Jag skulle vilja sitta på en skrivstuga någonstans på landet och bara skriva. Det skulle få mig att må bra och göra mig lycklig. Tillsammans med min familj.Mötet med Anna:

Mitt intryck av Anna är en försiktig, men samtidigt väldigt stark och klok kvinna. Vi hade en mycket trevlig stund tillsammans och flera gemensamma beröringspunkter.Tack för pratstunden och lycka till i framtiden! :)
/Brabocker_books

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar