tisdag 14 mars 2017

Bakom Boken - "Spåren vi lämnar efter oss"

Intervju med Pernilla Ericson


Boken har även precis kommit ut i Danmark,
till vänster syns den danska utgåvan.
Jag mötte Pernilla i Stockholm över en lunch. Vi sågs kort förra året på Bokmässan i Göteborg då jag satt i publiken och lyssnade på henne, men vi har aldrig riktigt pratat med varandra tidigare. Nu när jag dessutom läst hennes spännande och mycket välskrivna bok var jag nyfiken på att ta reda på vem hon verkligen är, Bakom Boken.
Tre ord för att beskriva dig själv?

Kreativ. Envis. Feminist.

Hur fick du idén till boken?

Genom mitt arbete som journalist har jag skrivit många artiklar om övergrepp mot kvinnor. Jag har även fått många brev från kvinnor som blivit utsatta för olika saker. Historien om Hagamannen har också legat i bakhuvudet. (Not: Hagamannen var en serievåldtäktsman i Umeå under åren 1998-2005.)
Jag har även skrivit mycket om kvinnor som har varit förföljda av sina exmän och det första de får göra är att ta bort sig från alla sociala medier. Då märker man verkligen hur komplicerat det är att ta bort sig ifrån allt. Hur mycket vi lämnar ut oss i sociala medier, vare sig vi vill eller inte.
Jag hade allt detta inom mig och sedan blev dessutom en vän till mig överfallen, vilket gjorde mig rasande. Detta tror jag märks i början på min bok då Liv blir överfallen och slår tillbaka. Den scenen skrev jag i ilska.

Jag hade redan tänkt ut de tre böckerna innan jag började skriva och det är olika idéer bakom dem alla.

När jag sade upp mig från Aftonbladet var jag ganska kaxig och sa i en intervju till tidningen Resumé att "nu ska jag skriva en feministisk thriller som kommer bli fantastisk"!
Tack vare den artikeln fick jag senare ett mail från Harper Colins där de berättade att de skulle göra en satsning på den svenska marknaden och sökte författare. Jag fick ett löfte om att de skulle läsa min bok när den blev färdig. De kunde inte lova att ge ut den, men jag visste att jag hade någon som skulle läsa den. Det räckte. Det sporrade mig till att skriva. Sedan gav de ut den ändå. På den vägen är det...

Hur lång tid tog det från idé till färdig bok?

Det tog ungefär 5-6 månader. Jag var ledig 1,5 månad och skrev, övrig tid jobbade jag heltid och skrev på fritiden.

Hur ser din skrivprocess ut?

Jag är väldigt strukturerad och planerar min tid. Jag tror att det största skälet till att så många har böcker som ligger halvfärdiga i byrålådan, är att de skriver när de får lust. Man kan inte skriva när man får lust. Jag tittade på min kalendervecka och la upp planeringen efter den. Den här veckan skriver jag tisdag, torsdag och söndag. Onsdag, fredag och lördag skriver jag nästa vecka, o s v. Mina researchmöten kunde jag boka in över lunchen för att spara tid. Man måste prioritera skrivprocessen och det innebär att man får lov att tacka nej till spontana middagar, att träffa vänner eller annat härligt som dyker upp. Jag lever med min bok under hela tiden jag skriver. Jag kunde somna med att tänka ”hur ska hon ta sig ur det här?” för att sedan vakna med svaret. Det var som min hjärna oavbrutet jobbade med manuset.

Vem är huvudpersonen i boken? Berätta om karaktären?

Erla-gruppen består av fyra olika karaktärer:
Liv Kaspi, polis. Hon är stark, modig, har en lång bakgrund inom kampsporten.
Rickard, som jag medvetet valde att göra bisexuell eftersom det är väldigt få personer i deckarvärlden som är bisexuella. En fixare med kontakter i den undre världen.
Aminah,  är en briljant hacker, grov i munnen, bejakar livet, men befinner sig i en gråzon mellan det lagliga och olagliga på nätet.
Edith , erfaren kriminalprofessor, bakgrund inom Säpo. Har gjort en omvänd klassresa, lämnade sin rika släkt i England och bosatte sig i Sverige.

Alla karaktärer är med i alla böcker. Men i varje bok har jag låtit en av karaktärerna får lite extra mycket plats. Bok 1: Liv, Bok 2: Rickard, Bok 3: Aminah.
Om det blir en bok 4 skulle den i så fall kanske handla om Edith. Men vi får se vad som händer.

Vilka läser din bok? Vilka vänder du dig främst till?

Det är så fantastiskt med sociala medier, för man får på sätt och vis svaret på den frågan. Jag har fått så otroligt mycket respons av kvinnor. Så många som hör av sig med beröm och som tackar. De gillar en historia med en kvinna som slår tillbaka. Jag får beröm för karaktärerna och för språket.
Jag har fått positiv respons från män också, men samtidigt finns det en del män som liksom har klappat mig på huvudet och sagt ”vilken bra koll du har på nätet, det trodde jag inte…”. Då brukar jag bara svara att ”det är klart jag gör min research”.

Vad vill du att läsaren ska ta med sig då hen läst klart din bok?

Framför allt styrka och drivkraft. Det finns mycket patriarkala tendenser i samhället, allt från män som ger sig på kvinnor på nätet, beenden i samhället, till verkliga övergrepp. Jag vill försöka plocka upp detta, i många små scenarier. Jag märker hur starka kvinnor kan vara, både som ledare och övrigt i samhället och jag vill lyfta fram detta. Det vill jag att läsaren ska känna. Det är alldeles för många kvinnor som inte tar plats. Som sitter hemma och säger ”inte ska väl jag…”


Vad utmärker en bra bok?

Oavsett genre är språket oerhört viktigt! Illa formulerade meningar har jag svårt för. Jag vill ha en ”bra penna”. Jag har oerhört höga krav, både på mig själv och på andra vad gäller språket. Det var en av de saker som gjorde mig gladast, att recensenter sade att jag hade ett bra språk.
Jag vill att man ska åka med på en resa när man läser en bok. Att författarna tar med mig in i ett rum där jag aldrig tidigare har varit. Jag vill följa med i författarens tankar.

Vad var svårast med att skriva din bok?

Det var mycket att sätta sig in i. Det var delar som krävde väldigt mycket research för att förstå. Jag är ingen hacker. Att kunna göra texten begriplig, utan att tråka ut min läsare. Att kunna lägga ordentlig tid på research och sedan kunna lägga in det i handlingen på ett bra sätt.
Först gjorde jag all research klar, sedan skrev jag boken. Detta för att kunna bygga upp karaktärerna på rätt sätt och för att undvika stopp i skrivprocessen. När man sedan skriver själva historien flyter allt på.

Har du några favoritförfattare/böcker?

Det är svårt att bara nämna några, när det finns så många bra. Men här är ett urval:
  • Sarah Waters hennes språk, karaktärerna, laddningen är fantastisk. Boken ”Hyresgästerna”.
  • Chimamanda Ngozi Adichie är en otroligt målande författare, hon är speciell. Bok ”Americanah” .
  • Liv Strömkvist. Älskar henne! Brilliant, sylvass, rolig. Rekommenderar alla kvinnor att läsa hennes serieböcker! Börja från början och läs framåt.
  • Anna Jansson. Älskar alla hennes deckare.

Vill du säga något om din nya bok som snart släpps?

I handlingen har det nu gått ett år sedan första boken. Gruppen återförenas. En rättegång närmar sig. En torped får i uppgift att avrätta vittnet. Det finns en förrädare inom polisen som hjälper torpeden. Liv tvingas ta svåra beslut och hamnar mellan poliskåren hon arbetar för och de personer som står henne närmast. I den här boken ligger fokus på Rickard.

På ett sätt var det svårare att skriva den här boken, än den första, eftersom det krävdes väldigt mycket research om organiserad brottslighet och den undre världen. Det var mycket jag tidigare inte hade en aning om. Bland annat hur många psykiskt sjuka som nu sitter instängda i våra fängelser för att psykvården inte klarar av att ta hand om dem. Att det är väldigt mycket ångestdämpande mediciner och folk med olika diagnoser i den undre världen.

Var det svårt att göra research om den undre världen? Att få respekt?

Nej, jag tror att det är en fördel att vara kvinna och se ut som jag. De känner sig inte hotade, utan har lättare att prata med mig. Jag har använt mig av mina kontakter, så att de som blir intervjuade kan känna sig trygga med mig och vet att jag inte röjer deras identitet. Det har alltid varit någon, som känner någon, som har kunnat gå i god för mig.


Framtidsdrömmar?

Jag tror att jag aldrig kommer vilja sluta arbeta som journalist. Det är ett sådant fantastiskt yrke och ger mig så otroligt mycket. Men jag kan tänka mig att gå ner i arbetstid för att få mer tid över till mitt skrivande framöver.
Efter att jag nu skrivit klart två böcker av tre, har jag nu fått lite mer idéer. Så jag kommer garanterat att fortsätta skriva böcker.


Mötet med Pernilla:

Mitt intryck av Pernilla är en trevlig och lättpratad kvinna. Det kändes mer som en kompislunch än en intervju. Hon utstrålar självsäkerhet och viss kaxighet, mixat med en stor portion ödmjukhet. Hon har många kloka tankar och åsikter som gör att det är mycket intressant att lyssna på henne.
Det som berörde mig mest är hur mycket hon brinner för systerskap och poängterar att kvinnor ska föra varandra framåt. Något jag verkligen kommer bära med mig och försöka leva efter hädanefter!

Tack för pratstunden och lycka till i framtiden! :)

/Brabocker_books

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar