fredag 3 mars 2017

Bakom Boken - "Raseri"

Intervju med Andreas Ek


Jag mötte författaren och polisen Andreas på ett café där vi drack varsin kaffe (han vanligt svart) och pratade om hans bok och författarskap. Vem är egentligen personen Bakom Boken…?Tre ord för att beskriva dig själv?

Glad, ödmjuk, lyhörd

Hur fick du idén till boken?

Idén till att någon gång skriva en bok har funnits i säkert 15 år, men det har aldrig blivit något. En kväll när barnen sov och jag var ensam och hade tråkigt, fick jag helt plötsligt för mig att börja skriva. Lusten och idéerna bara kom. Jag kom på hur den skulle börja, att den skulle handla om ett virus och hur den skulle sluta. Så jag skrev 15 sidor och lät min fru läsa. Hon tyckte om det och ville läsa mer, vilket gjorde att jag fortsatte skriva.

Hur lång tid tog det från idé till färdig bok?

Råmanus tog ca 3 månader att skriva. Det gick rätt fort. Därefter skickade jag allt till en lektör för att få en ärlig bedömning. Jag hade ju aldrig skrivit tidigare. Dög det? Lektören sade ja, så jag gick vidare i processen och började korrigera. När jag kände att jag var nöjd, var det dags för nästa steg. Jag skickade iväg boken till flera olika förlag – alla sa nej. Då bestämde jag mig för att ge ut boken själv och startade ett eget förlag januari 2016. Men under processen med att skicka ut boken till olika förlag blev jag rekommenderad att skriva en deckare i stället. De påstod att det inte fanns tillräckligt med läsare till skräck och den genren. Så jag lät min bok vila ett tag och skrev istället en deckare under några månader. Det kändes inte rätt. Deckaren låg inte lika nära mitt hjärta och jag skrev den inte för min egen skull. Deckaren är nu färdigskriven, men ligger i en byrålåda och vilar. Jag vet inte vad som händer med den i framtiden.
I november 2016 kom min bok ”Raseri” ut på mitt eget förlag Eken förlag. Jag anlitade en person som tog hand om layouten och jag är mycket nöjd med resultatet.
Ett ljudboksförlag hörde av sig och ville göra en ljudbok av min bok (utan att jag gjort någon förfrågan). Så avtalet är klart och vem som ska läsa in boken. Till sommaren kommer den därför även ut som ljudbok. Jättekul!

Vem är huvudpersonen i boken? Berätta om karaktären, hur tänkte du?

Jag tänker inte så mycket, jag bara skriver. Historien växer fram under tiden. Karaktärerna påminner såklart om människor jag har träffat i mitt liv, även om ingen är en exakt kopia. Huvudpersonen Erik är inte jag. Det är flera som frågat just det. Men man kan kanske ändå säga att det är en fiktiv version av mig själv – en bättre version som hela tiden vet vad han ska göra och hur han ska handla i alla situationer. Måste jag välja så tycker jag mest om karaktären Pontus, MMA-fightern.

Vem tror du läser din bok? Vilka vänder du dig främst till?

Jag tänker att den ska passa unga vuxna, kanske främst killar, eftersom det är mycket action. Men jag har faktiskt mött några kvinnor över 50 år som läst min bok och berättat hur mycket de gillat den. Sånt är kul. Man kan aldrig vara riktigt säker på vem läsaren är.

Vad var jobbigast med att skriva boken?

Jag fick rådet av lektören att lyfta fram karaktären Mona mer och ge henne en större plats i boken. Tidigare hade jag inte haft med henne alls knappt och inte tänkt så mycket på henne. Det var svårt att låta henne få mer utrymme. Sedan hade jag också svårt med ”kill your darlings” – att ta bort saker vid redigeringen som jag tyckte om, men som skulle göra boken bättre om de togs bort.

Hur ser en vanlig skrivdag ut för dig?

Jag skriver när jag får lust, så länge jag vill. Jag skriver bara när det känns kul. Min första bok skrev jag till stor del på en Ipad mini då jag satt på bussen till och från jobbet, eller på ett café. Nu har jag inrett ett rum på vinden i vårt hus, där jag kan skriva, så nu kommer det bli mer strukturerat och mer planerat än tidigare.

Vilken författare ser du själv upp till?

Steven King, Justin Cronin och Lee Child.

Vad utmärker en bra bok?

Mycket action, det ska hända saker hela tiden. En bra bok får inte vara seg och långdragen.

Vad tror du är din styrka som författare?

Att jag inte tar allt så allvarligt. Inget tvång. Jag tycker det är roligt och har inga prestationskrav alls. Jag har gett ut min bok på eget förlag och idag sålt ca 1000 ex. Skött all marknadsföring själv.


Vad vill du att läsaren ska ta med sig då hen läst klart din bok?

Jag vill att man ska bli nyfiken på historien och vilja veta mer. Att man skapar sig massa frågor. Att man ifrågasätter sin världsbild. Vad skulle hända om detta var verklighet?

Vad vill du förmedla med din bok?

Jag vill att läsaren ska få puls. Inte tappa intresset. De ska bli lite rädda. Jag vill att det inte ska gå att lägga ifrån sig boken att ”man inte kan sluta läsa”.

Hur många böcker har du skrivit? Publicerat? Ligger i byrålådan?

Detta är min första roman. Jag har även skrivit en deckare (som jag ännu inte gett ut, får se om jag gör det). Jag har börjat på uppföljaren till ”Raseri”. Har en början och ett slut på den, precis som förra gången. Men jag har mindre tid till att skriva nu, så det kommer ta lite längre tid att få den färdig.

Framtidsdrömmar?

Jag trivs med att vara polis och kan inte tänka mig att släppa polisyrket helt. Men jag kan tänka mig att arbeta mindre som polis, och att skriva mer. Så ett framtida mål skulle vara att kunna gå ner i arbetstid till förmån för skrivandet, och ett annat mål att få ge ut mina böcker på ett riktigt förlag. Inte bara mitt eget.
Mötet med Andreas:

Mitt intryck av Andreas är en lättsam, pratig och trevlig person. Han är okomplicerad, avslappnad och lätt att tycka om. Trygg och lugn. Känns som en perfekt kombination, både som polis och författare.
Jag är säker på att vi kommer få läsa mer av honom framöver.

Tack för pratstunden och lycka till i framtiden! :)

/Brabocker_booksInga kommentarer:

Skicka en kommentar