tisdag 7 mars 2017

Bakom Boken - "Hemma hos Bettan"


Intervju med Eli Åhman OwetzEftersom vi bor på olika orter blev detta en mailintervju som vi gjorde över datorn.

Jag var såklart nyfiken på vem som dolde sig Bakom Boken...Tre ord för att beskriva dig själv?

Glad, nyfiken, disciplinerad.

Hur fick du idén till boken?

Vi var ett gäng ungdomar som höll till i grannbyn när jag var 14-15 år. Flera av oss umgås fortfarande, fyrtio år senare. Det var under en ölkväll med mitt gamla gäng härom året som jag fick idén att skriva den här boken. Jag ville beskriva känslan av att fortfarande känna sig som 14 tillsammans med sina gamla vänner – men att övrig tid vara sina verkliga 54 år med allt vad det innebär, på gott och ont.

Hur lång tid (ungefär) tog det från idé till färdig bok? 

Ungefär två år, lite längre än det brukar ta.

Vad refererar titeln till? 

Det är till Bettans sommarstuga som hon och vännerna Carina och Matte flyttar och bildar kollektiv, så boken utspelar sig ”hemma hos Bettan”. Men den refererar också till inredningsbutiken som Bettan drömmer om att öppna och som hon tänkt kalla Hemma hos Bettan.

Berätta lite om dina huvudpersoner och hur du tänkte kring dem? 

Matte är före detta journalist som hankar sig fram på att skriva romaner och vara textcoach. När boken börjar sitter han där i sin lägenhet på Söder och skriver, har korta förhållanden utan att någonsin hitta rätt. Han är liksom kulturman light, väldigt mycket stockholmare – och ja, jag tycker att hans tillvaro är lite dammig. Matte ville jag kasta ut på landet och ge nya vyer.
Carina har varit framgångsrik mediechef i många år, men plötsligt är hon femtiofyra och inte riktigt på hugget i den nya digitala världen, Fast det har hon inte velat inse, så hon blir arg och chockad när hon erbjuds avgångsvederlag. Hennes ansiktskrämer kostar lika mycket som andra lägger på mat en månad och hon avskyr ”vischan”, där hon växte upp. Carina ville jag föra tillbaka ut på landet och få ner i tempo, få henne att tycka om sina rötter och börja om i livet.
Bettan kör buss fastän hon drömt om en egen inredningsbutik i minst tjugo år. Hon är en tuffing och ingen sätter sig på henne. Och hon är fantastisk på att göra business, köp & sälj. Men en sak saknar hon, medleklassmänniskorna Mattes och Carinas inre säkerhet. Hon har aldrig vågat ta steget och starta eget. Tänk om hon skulle misslyckas? Vad skulle folk säga? Bettan ville jag se hoppa av jobbet hon vantrivdes med. Få tummen ur och förverkliga sina drömmar.
Det finns bitar av mig i alla tre karaktärerna, men jag är ingen av dem.

Jag skrev i min recension att Matte kändes lite som en kvinna i början. Kan du förstå vad jag menar? Vad det ett medvetet val att göra honom mer "kvinnlig" i sitt tänk - eller kan du inte alls förstå min känsla? 

Jo, jag förstår frågan. Mats är ingen karlakarl-typ och kan kanske uppfattas som ”kvinnlig”. Bettan och Carina retas ju med honom, att han är lite mesig och inte kan matcha ”den farliga 70-talskillen Benke”, en annan av karaktärerna i boken. Men jag tycker att jag träffat många Matte. Snälla, moderna, jämställda män i 50-60 års åldern som egentligen får för lite cred.

Vilken typ av läsare vänder du dig till?

När jag satt och skrev boken tänkte jag på mina jämnåriga. Jag stoppade in en del ord och företeelser som jag visste att en femtiofemårig läsare skulle le igenkännande åt. Typ ”lägg ägg!” och ”TV2” (i stället för bara tv eller SVT2). Men samtidigt höll jag igen en del, för jag ville förstås att boken skulle vara intressant för läsare i alla åldrar. Jag har ju en stor läsekrets i alla åldrar genom mina romaner i Anna-Lisa-serien, och de läsarna ville jag skulle kunna ha utbyte även av Hemma hos Bettan.

Vad vill du att läsaren ska ta med sig efter att ha läst din bok? 

Först och främst: Jag skriver underhållningslitteratur. Jag vill att läsaren ska ha roligt, skratta till här och var, inte kunna sluta läsa. Sedan finns en röd tråd som går genom alla mina romaner, och det är att folk i böckerna gör verklighet av sina drömmar och inte låter andra definiera vem man är eller vad man ska göra. När det gäller Hemma hos Bettan så hoppas jag att den ska inspirera till att förändra sitt liv, om man känner att man fastnat. Få har ju möjlighet att bara säga upp sig och byta liv från en dag till nästa, men man kanske kan börja med ett litet steg och sedan ta fler?

Vad var det som fick dig att börja skriva från första början? 

Jag var nyhetsjournalist, chef, i en massa år. När jag började blogga om retro för åtta år sedan hittade jag tillbaka till det lättsamma, lustfyllda språket. Och plötsligt hade jag börjat skriva en bok också! Så var det verkligen, jag bara började skriva (Anna-Lisas Antik).

Hur ser din skrivprocess ut när du skriver en bok?

Det börjar med att en berättelse börjar i mitt huvud. Först kommer människorna och var de befinner sig och vad de gör, sedan vad som ska hända i deras liv under den tidsperiod det handlar om. Den fasen brukar pågå mellan ett halvår och ett år. Sedan skriver jag synopsis, väldigt detaljerad, kapitel för kapitel. När jag börjar skriva tar det ungefär ett halvår att skriva grundmanus, som sedan ska till redaktör och slipas ytterligare.
Jag är väldigt disciplinerad, schemalägger skrivandet några veckor framåt. Sätter mig ner (till exempel) tisdag kl. 10.00 och skriver i fem, sex timmar med avbrott för lunch. Ett kapitel åt gången. Ungefär två, tre kapitel i veckan. Jag jobbar också med att översätta skönlitteratur från engelska, så de dagar jag inte skriver bok översätter jag.

Vad är din styrka som författare? 

Drivet i berättelserna, och en lätthet i språket. Tror jag? Och så brukar jag få uppskattande ord om att jag är bra på att beskriva miljöer. Och många vill hoppa in i böckerna och hänga med huvudpersonerna. Det sista är nog den läsarrespons som jag blir gladast av.


Vad var svårast med att skriva "Hemma hos Bettan"?

Jag hade en galet stressig situation på mitt arbete under det första halvåret jag jobbade med boken. Jag var fullständigt slut, men försökte ändå skriva på kvällar och helger. Mycket av det jag skrev då var så dåligt att jag sedan fick lägga ner ett par månader på att stryka och skriva om.

Vad anser du utmärker en bra bok?

Att man inte kan sluta läsa, utan måste få veta hur det går!

Vilken/vilka författare ser du själv upp till? 

Jag har inga direkta förebilder så. Men det finns några vars böcker jag alltid köper direkt när de kommer ut, för att jag vet att då väntar ett par kvällars kanonunderhållning. Det är Liza Marklund och Leif GW Persson.

Vad har du för framtidsdrömmar? 

Att kunna försörja mig helt på att skriva böcker. Att mina böcker kommer ut i andra länder. Att någon av dem blir film.


Kontakten med Eli:

Vi hade som sagt endast kontakt via mail, så jag kan inte uttala mig så mycket. Mer än att hon verkar vara en härlig person som jag definitivt tänker se till att träffa längre fram! 😊

Om ni blev extra nyfikna på henne, har hon två hemsidor som jag tycker att ni ska besöka:

https://eliahmanowetz.com/

http://femtiotalsjakten.se/

Tack för att du tog dig tid att svara på mina frågor 
och lycka till i framtiden! 😊

/Brabocker_booksInga kommentarer:

Skicka en kommentar