lördag 18 februari 2017

Författarevenemang - Birgitta Ohlsson

Besökte Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i Stockholm och fick lyssna till en mycket intressant kvinna.

Fakta om författaren:
Birgitta Ohlsson, född 1975, är en svensk politiker för Liberalerna. Hon är riksdagsledamot sedan 2002 och var mellan 2 februari 2010 och 3 oktober 2014 både Sveriges EU-minister och demokratiminister


Birgitta har kommit ut med boken ”Duktiga flickors revansch”, där hon går tvärt emot samhällsdebatten idag som ofta gör gällande att högpresterande kvinnor ska lugna ner sig och sänka sina krav. Det är fel, anser Birgitta.

Birgitta kallar den ”en politisk bok med självbiografiska inlägg”. Dock poängterar hon att boken är politiskt obunden, även om hon själv i grunden är Liberal.


Birgitta i samtal med Anders Sjökvist, Forum förlag. Publiken var stor - stolarna räckte inte till!


Under samtalet kom vissa saker fram som Birgitta tycker är extra viktiga:

  • Sluta göra ”duktiga flickor” till mini-mammor i skolklasserna. Det är inte deras roll att lugna ner de bråkiga killarna!
  • Du får ta plats även om inte ”alla får chansen”. Om man inte utmärker sig utvecklas man inte! Man kan inte alltid vänta på den stora massan att följa med (vanlig tanke inom vänsterrörelsen).
  • Det är inte själva ”duktiga flickan” som är problemet, utan samhället i stort. Vi är inte jämställda, kvinnan förväntas alltid göra mer.
  • En kvinna i karriären som väntar barn får ett helt annat bemötande än en man i samma situation. Hon väntas inte längre kunna prestera, för mannen är det ingen skillnad.
  • Kvinnor måste sluta med att curla karlar!


Härliga citat som jag kommer bära med mig efter detta:

”Flit är fint.”
”Män kommer och går, akademiska poäng består.”
”Vi bör alla följa vår egen kanariefågel.”


Jag lärde mig också ett nytt ord: Meritokrati 
(Det är vad man åstadkommer som räknas, inte vilken klass man tillhör, vad man kommer ifrån, eller hur mycket pengar man har).


Efter samtalet bildades två långa köer som aldrig verkade ta slut. Tog slut gjorde däremot böckerna - så flitiga medarbetare fick rusa iväg till närliggande bokhandlar och hämta fler...
Stämningen var dock på topp hela tiden. 😊
Känner mig upplyft och mycket inspirerad efter detta – tack Birgitta Ohlsson! (Samt Forum förlag).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar