söndag 15 januari 2017

Söndagstankar #3

Vad tyckte jag om som liten? Vilka böcker har påverkat mig och varför?

Jag är uppväxt på 70/80-talet och började läsa redan som 5-åring. Böcker blev en viktig del av mitt liv och jag sprang ofta på biblioteket. Det är svårt att förklara för dagens barn (däribland mina egna) att på min tid (även om det inte är SÅ länge sedan) fanns inget internet, inga mobiltelefoner, folk hade inte datorer hemma och det fanns bara två kanaler på TV'n. Att gå in i böckernas värld var det bästa av allt! Idag är det svårare, i allt mediabrus, för böckerna att få en lika självklar plats.

Det är inte lätt att välja ut vilka böcker som har påverkat mig mest. När jag börjar att fundera och gräva i detta, kommer bara fler och fler böcker upp. Här kommer därför bara ett litet urval:

Barnböcker för små barn som gör mig glad och nostalisk är såklart Elsa Beskow. Bilderna och rimmen är fantastiska, riktiga klassiker. En bok av Elsa Beskow borde var den självklara gåvan till alla nyfödda.


Gummi-Tarzan av Ole Lund Kirkegaard finns fortfarande ute i bokhandeln och är aktuell, trots att den skrevs 1975. Den handlar om mobbning och är en bra bok att läsa och diskutera tillsammans med sina barn. Härliga bilder och många skratt brukar det också bli mitt i allvaret.Astrid Lindgren har betytt mycket för mig, liksom för många andra. Det är omöjligt att välja ut vilken bok som är "bäst", men måste jag välja någon skulle jag nog säga "Bröderna Lejonhjärta" - den är speciell. Hennes karaktärer och många av hennes uttryck kvar finns alltid kvar runt om oss. Astrid är ett "måste"!En serie jag älskade och läste alla böcker ur var "Trälarna" av Sven Werström. Böckerna kom ut under 70-talet och skildrar tiden runt nuvarande Norrköping från tidig medeltid till idag. Spännande och väckte mitt intresse för historia. Det blev även en tecknad serie på TV om jag inte minns fel?


En fantastisk författare var Maria Gripe som hann skriva ca 40 böcker. Hennes böcker har en speciell ton och huvudpersonerna är ofta inte som alla andra. Annorlunda och unika.
De böcker av henne som berört mig mest är böckerna om Elvis, Tordyveln flyger i skymningen, Agnes Cecilia - en sällsam historia och Skuggan över stenbänken.
Men ni känner säker även till Hugo och Josefin, Glasblåsarens barn, Pappa Pellerins dotter mfl.

Berättelsen om Narnia är en serie på 7 böcker som är skriven av C.S. Lewis.
Via ett klädskåp hamnar några barn i en annan värld/land och handlingen är en kamp mellan gott och ont. Böckerna har idag blivit film. Mycket välgjorda och bra filmer måste jag erkänna (även om böckerna alltid är bättre).


Sotarpojken är en ungdomsbok från 1941 skriven av Lisa Tetzer.
Boken handlar om en liten pojke från Schweiz på 1800-talet. Pga av olycka i familjen blir han såld som sotarpojke och får åka till Milano. I boken får man följa hans fruktansvärda tid och hur sedan livet utvecklar sig för honom. Jag minns att denna bok betydde mycket för mig och jag var väldigt gripen av handlingen.


Det blåser på Månen (1944) av Eric Linklater. Handlar om flickorna Dina och Dorinda som råkar ut för massor av äventyr. En fantastisk bok.

Trollkarlen från Oz av L.Frank Baum. Mest känd som amerikansk musikalfilm från 1939 med Judy Garland i huvudrollen. Men väl värd att läsa som bok tycker jag.

Tusen och en natt. En samling sagor från Iran, Indien och Kina. Boken har rötter ända tillbaka till 800-talet. Boken handlar om en flicka som ska tillbringa en natt med den persiske storkungen för att i gryningen avrättas. För att undgå döden berättar hon en saga för kungen. Skickligt väver hon in en saga i en annan, och när gryningen kommer är kungen så spänd på hur det ska sluta att han låter henne leva ytterligare ett dygn. Hennes sagor varar enligt många versioner i 1 001 nätter, varefter kungen kapitulerar och gifter sig med henne. Boken består alltså av flickans sagor, fyllda av visdom och lärande.


Ja, detta är som sagt bara ett axplock av alla de böcker jag läste som liten och älskade.
Vad läste ni? Någon bok som betytt extra mycket?


Mitt kommande projekt hemma ska bli att rensa och snygga till min bokhylla (som just nu är kaos!), så eventuellt kommer nästa veckas tankar handla om det. Hur "ska" en bokhylla se ut? Vad är bästa sättet att sortera sina böcker? Vi får se vad jag själv landar i detta…

Ha en bra vecka så hörs vi nästa söndag! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar