söndag 8 januari 2017

Söndagstankar #2

"Läs en bra bok" säger folk. Ok, men vad är det som gör en bok bra? Svår fråga...
Jag kan bara berätta vad JAG tycker och ge er lite exempel om olika böcker jag gillar. (Bild på några av böckerna jag nämner i texten nedan).


Eftersom jag läser ganska många böcker blir jag extra glad då jag läser en bok som överraskar mig. Dvs där handlingen tar en helt oväntad vändning som jag inte alls förväntat mig.
Tex. "Gone Girl" av Gillian Flynn, "Öppnas i händelse av min död" av Liane Moriarty,  "Jag lät dig gå" av Clare Mackintosh, "Kvinnan på tåget" av Paula Hawkins.
När jag läste dessa var jag inte inställd på vändningen som kom, utan det var som att få en extra present.

Jag har svårt att läsa böcker med dåligt språk, eller för mycket ord (bättre att subtilt förstå mellan raderna istället för att som läsare bli "skriven på näsan").
Ett vackert språk och stundom fantastiska formuleringar har "Och bergen svarade" av Khaled Hosseini och "Konsten att höra hjärtslag" av Jan-Philipp Sendker. Även "Egenmäktigt förfarande" av Lena Andersson gör mig glad med sina finurliga formuleringar.
När jag läser denna typen av böcker stannar jag ofta upp, läser om och tänker till.

Är jag lite låg eller trött älskar jag att läsa en bra feelgood-roman. En lättläst, medryckande roman, där man gillar huvudpersonen och där man vet att slutet blir bra.
Sophie Kinsella, Dorothy Koomson, Lucy Dillon, Cecelia Ahern, Jojo Moyes är exempel på några författare som man alltid kan känna sig trygg med. Läs dem och du blir garanterat på bra humör! :)

Är man ute efter mer kärlek kan det vara mysigt med en kärleksroman, två härliga svenska författare i denna genre är Simona Ahnstedt och Åsa Hellberg. Lockade huvudpersoner, starka känslor och passion.

En spännande deckare kan vara fantastisk. Dock har det på senare år blivit väldigt populärt med denna genre, varför kvaliteten har varit av skiftande karaktär. Några som jag dock alltid tycker levererar hög kvalitet är: Harlan Coben, Hjorth Rosenfeldt, Karin Fossum, Elisabeth George, Minette Walters, Peter Robinson.

Jag läser inte så mycket skräck. Men en skräckens mästare som jag hyser stor beundran för är Stephen King. Jag tycker även att "Färjan" av Mats Strandberg är riktigt bra.

Att läsa kan även lära oss massor om samhället och dess problem. Viktiga och intressanta böcker som alltid berör, fiktion blandat med verklighet och budskap, skriver bl a:  Katarina Wennstam, Roslund & Hellström och Karin Alfredsson. Välskrivna böcker, underhållande och som lever kvar i tankarna länge efteråt.

Att välja bok är som att gå in i en godisbutik - vad är jag sugen på idag?

Ibland är det skönt att bara plocka det man vet att man tycker om, unna sig och njuta. Men det gäller att även våga prova nya smaker, vara nyfiken.

Vill dock avsluta med att säga att det finns massor med bra författare och att jag här bara plockat ut några få, för att ge exempel. Vill ni få exempel på böcker från just de författare jag nämner, så gå in på min instagramsida @brabocker_books och läs recensioner.

Sedan kan man ju även diskutera inledning och avslutning som avgörande om en bok är bra eller inte. Men det får bli ett annat inlägg. Likaså tanken - kan man sluta läsa om man tycker att en bok är dålig/tråkig, eller "måste" man alltid läsa ut en bok? ;) Det finns så mycket att diskutera och skriva om när det gäller böcker…

Vilka författare/böcker gillar du? Vad tycker du gör en bok extra bra?

Ha en bra vecka så hörs vi nästa söndag! :)

2 kommentarer:

  1. Tur att jag hittade din blogg nu när jag är i stort behov av att läsa, och kanske hitta ny inspiration till mitt eget skrivande. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller på att utveckla bloggen och skriver inte så regelbundet just nu. Men håll ut - det kommer att bli bra. Lycka till med ditt skrivande! :)

      Radera