söndag 1 januari 2017

Söndagstankar #1

Gott nytt år och välkommen 2017!

Jag tycker att vi skippar alla löften och förväntningar, all press. Istället sätter vi realistiska mål och njuter av var dag så gott vi kan. Kan vi tumma på det? I år ska vi alla bara försöka må bra. Ok?  :)

Jag läser för att jag älskar att läsa. Sedan jag lärde mig läsa då jag var ca 5 år gammal, har jag mer eller mindre alltid haft en bok "på gång". Typ av bok har varierat beroende på vilken fas jag har befunnit mig i, i livet, eller beroende på vilket humör jag varit på. Jag har aldrig läst något bara för att imponera på någon annan, utan enbart för min egen nyfikenhets skull.
Att jag började recensera böcker på Instagram kom till av en slump. Jag hade/har så många böcker i bokhyllan och bestämde mig för att gå igenom dem. Plötsligt började människor följa mig och jag fick gensvar. Mitt intresse för böcker blev ännu viktigare och jag tillät mig ge det större utrymme i mitt liv. Så tacksam för detta. I år tänker jag låta böckerna få ta ännu mer plats!

Gick igenom hur många olästa böcker jag har hemma just nu och kom fram till denna bild:


Haha, ja - ni ser att det är några stycken! Men de ger mig glädje, inte prestationsångest. För jag vet att några kommer jag läsa snart, andra längre fram. Jag kommer även läsa andra böcker än de jag har hemma. Böcker från biblioteket, böcker jag får, böcker som lockar på mitt intresse just då. Det innebär inte att någon av böckerna på bilden är ointressanta, utan att jag har olika behov. Har jag t ex läst alltför många deckare på raken, vill jag gärna läsa något annat, eller tvärt om.

Vilka böcker gjorde då starkast intryck på mig förra året? (Vilket innebär att jag läste dem 2016, inte nödvändigtvis att de kom ut då.)

Rent skönlitterärt vill jag säga fyra stycken:
  1. "Fyren mellan haven" av M.L. Stedman
  2. "Öppnas i händelse av min död" av Liane Moriarty
  3. "Fortfarande Alice" av Lisa Genova
  4. "Jag lät dig gå" av Clare Mackintosh.

Alla dessa böcker är känslomässigt starka, överraskande, bra intrig och välskrivna.

Av faktaböcker vill jag lyfta fram:
  1. "Economista" av Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius
  2. "Omgiven av Idioter" av Thomas Erikson.

Den ena ger ovärderliga tips om ekonomi och den andra om relationer/interaktioner med andra människor.
(Recension av dessa hittar ni på min Instagramsida: @brabocker_books)

Förutom att läsa böcker är alla möten med människor fantastiska. Alltifrån författare, förläggare, till övriga personer som arbetar med böcker på det ena eller andra sättet. Jag brukar varje år besöka Bokmässan i Göteborg för att få inspiration och där har jag mött underbara människor (ingen nämnd, ingen glömd). Att få träffa personen bakom boken, att få höra bakgrunden och att få känna passionen, att få byta några ord med en annan människa som också älskar böcker lika mycket som jag. Som sagt, möten är alltid magiska!

Just nu läser jag en mycket bra bok, men med tungt innehåll. Den berör mig så jag faktiskt tycker att det är lite jobbigt att läsa. Så kan det också kännas ibland. Recension kommer som vanligt på min Instagram senare.
Vilken bok får inleda det nya året för dig?


Vi hörs om en vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar